Shinshin Toitsu Aikido

Učitelji

Shinichi Tohei

Sensei Shinichi Tohei se je rodil leta 1973. Diplomiral je na Inštitutu za tehnologijo, na Oddelku za bioznanost in biotehnologijo v Tokiu (Tokyo Institute of Technology, school of Bioscience and Biotechnology). Danes je glavni inštruktor in predsednik organizacije Ki Society H. Q.


Sensei Shinichi Tohei je spoznaval Ki principe od otroštva in se jih je učil skozi vadbo shinshin toitsu aikida (ki aikida) pod okriljem svojega očeta in mojstra Koichija Toheja, ustanovitelja shinshin toitsu aikida. Danes kot njegov naslednik poučuje shinshin toitsu aikido na Japonskem in po celem svetu. Na seminarjih in delavnicah, ki temeljijo na rabi Ki principov na področjih razvoja človeških virov in komunikacijskih veščin, pa poučuje tudi zaposlene v gospodarstvu in šolstvu, vodstvene delavce in učitelje.

Sensei Shinichi Tohei je glavni učitelj univerzitetnega kluba Keio University Shin-shin Toitsu Aikido club in inštruktor shihshin toitsu aikida na splošni izobraževalni stopnji univerze Keio University.


Foto: Northern Virginia Ki Aikido

Christopher Curtis

Sensei Curtis se je rodil leta 1944 v Kaliforniji. Študiral je na univerzi Carnegie Mellon University, kjer je diplomiral na področju gledaliških umetnosti, in nato več let delal kot igralec v New Yorku. Tu se je prvič srečal z aikidom. V letu 1969, ko se je pripravljal na vlogo v gledališču Open Theatre, je bil deležen individualnega poučevanja s strani senseija Yoshimitsuja Yamade, ki je bil učenec senseija Toheja. Ta prvi stik s poučevanjem senseija Koichi Toheja je na Curtisa naredil velik vtis.


Leta 1972 se je Curtis preselil na Maui, na Havaje, kjer se je zopet srečal z aikidom. S treningom je začel leta 1974, poučeval pa ga je pokojni sensei Shinichi Suzuki. Kot otomo senseija Suzukija je Curtis spremljal svojega učitelja, ko je ta poučeval na Japonskem, v Združenih državah Amerike, v Južni Ameriki in v Evropi. Ob mnogih priložnostih je tako skozi leta treniral s senseijem Tohejem na Japonskem, vsako leto se je udeležil tudi svetovnega tabora in drugih posebnih trenerskih srečanj.

Januarja 2000 je sensei Tohei imenoval senseija Curtisa za vodilnega inštruktorja na Havajih, jeseni 2001 pa mu je na Japonskem podelil stopnjo okuden. Poleg tega je Sensei Tohei priznal senseija Curtisa kot uradnega učitelja Ki principov. Sensei Curtis sedaj redno poučuje na otoku Maui in nadaljuje s svojimi potovanji in poučevanji aikida in Ki principov v Evropi, v Združenih državah Amerike in na Havajih. Na izrecno željo organizacije Ki society H. Q. pa je sensei Curtis tudi uradni svetovalec dojov organizacije Ki Society na Nizozemskem, v Nemčiji in v Španiji.


Foto: Arhiv Christopher Curtis

Uwe Filusch

Sensei Uwe Filusch je glavni inštruktor in vodja kluba Ki Aikido Dojo Bayern. Je nosilec stopnje 4. dan (Yondan) v aikidu in Chuden v Kiju. V Bubenreuthu na Bavarskem poučuje in prireja seminarje, katerih se redno udeležujemo že od leta 2007. Minulo leto je vodil seminar tudi pri nas v Ljubljani.


Shinshin toitsu aikido je pričel trenirati leta 1992. Prvo izkušnjo s poučevanjem te veščine je pridobil leta 1996 kot nosilec stopnje 4. kyu. Tri leta kasneje pa je, kot nosilec stopnje 1. kyu, že poučeval svojo prvo skupino začetnikov. Od tedaj poučuje učence vseh starosti ter vodi različne skupine za odrasle – splošne treninge, treninge z orožjem ter proste treninge, na katerih se odrasli pripravljajo na izpite. Glaven poudarek njegovih treningov je zlitje z nasprotnikom na popoln način, tako da nasprotnik ne ve, kaj se mu je zgodilo – na koncu napada obleži na tleh in nima popolnoma nobene ideje, kako se je tam znašel. Zase pravi, da je daleč od takšnega perfektnega izvajalca obrambe, a se vztrajno izpopolnjuje.

Sensei Filusch v shinshin toitsu aikido prepoznava vseživljenjsko učenje oz. pot približevanja k perfekciji, čeprav je, kot sam pravi, nemogoče biti popoln. Tako kot ostale poti v življenju je tudi ta polna vzponov in padcev, a se vedno lahko naučiš kaj novega. Zdi se mu neverjetno, kako veliko se sam nauči od svojih učencev. V aikidu mu ni nikoli dolgčas, poleg tega pa ga Ki vedno znova navdušuje.


Foto: Katarina Hribar

Desktop Site